Zijn auto’s met kleine motoren efficiënter dan grote?

Zijn auto’s met motoren efficiënter dan auto’s zonder motoren? Het antwoord op deze vraag hangt af van waar u uw voertuig gebruikt. Als u op korte afstanden rijdt, is een motor met een kleine capaciteit waarschijnlijk efficiënter. Aan de andere kant, als u lange afstanden pendelt, kan een grotere motor beter zijn. Een kleine motor zal ook minder brandstof gebruiken. Het kan echter langzamer zijn dan een grotere motor en biedt mogelijk niet dezelfde prestaties.

Er zijn veel factoren die bepalen welke motor efficiënter is. De meest voor de hand liggende factor is het type brandstof. Een conventionele benzinemotor is niet zo efficiënt als een diesel. Hoewel benzine en diesel beide koolwaterstofvloeistoffen zijn, is diesel dichter dan benzine. Dat betekent dat diesel 15% meer energie per volume bevat. Bijgevolg zijn dieselauto’s meestal zuiniger dan auto’s. Dieselmotoren gaan ook langer mee en gebruiken minder energie.

Overweeg bij het bepalen welk type motor het beste voor u is hoeveel cilinders u nodig hebt. Kleine tot middelgrote auto’s hebben meestal vier cilinders nodig, terwijl grotere voertuigen maar liefst twaalf kunnen hebben. De meeste automodellen worden geleverd met vier of zescilinderopties. Meer cilinders betekenen meer kracht, maar dat betekent meer brandstof. Die factoren kunnen oplopen tot hogere gasprijzen. Over het algemeen is een viercilindermotor de betere keuze voor dagelijks rijden.